onsdag 6 augusti 2008

Hur snäll kan man bli?

Trenden är att man ska vara snäll. Stefan Einhorn gav till och med ut en uppmärksammad bok om det för ett tag sen. Det är svårt att säga mot när någon så välformulerat talar om hur snäll man ska vara och hur bra det blir för en själv och omvärlden.

Einhorn tycker inte heller att snällhet är det samma som mesighet och undfallenhet. Så, visst bör man vara snäll. Jag vill absolut inte säga emot. Det är dessutom mycket lättare att vara snäll när man är lycklig och lagom mätt, och så är det för mig just nu.

Men hur snäll kan man bli i mogen ålder? Jag har elaka tankar ibland. Absolut förfärliga! Jag gör kanske inte så många elaka saker, men jag har en hel del underlåtenhetssynder på mitt samvete, och det är kanske lika illa.

Helst bör man vara oreflekterat snäll. Självupptagenheten hos den som ständigt försöker vara snäll är väl inte så snäll? Eller blir man snällare av att ständigt tänka på saken? Jag är tveksam.