torsdag 30 oktober 2008

Beröm bättre än morot för svensk kontorsslav?

Självkännedom är ingen enkel sak. Man har uppfattningar om sig själv, men det är inte säkert att de motsvarar verkligheten. Eller vad andra tycker. Eller om det kanske är vad andra tycker, som är verkligheten och åtminstone i något avseende sanning. Nå.

I Ny Teknik refereras en undersökning gjord bland 5 500 kontorsarbetande i Europa. Tre av fem anser att de skulle jobba mer effektivt om de hade bättre kunskaper i hur it-systemen fungerar. Hälften av de tillfrågade, alltså femtio procent av de tillfrågade europeiska kontorsarbetarna, ansåg också att de skulle bli effektivare om de hade tillgång till bättre utrustning.

På ett kontor är "bättre utrustning" antagligen datorer och kontorsmaskiner. Troligen inte pennor och suddgummin.

Är det någon som förvånas över att undersökningen är gjord av Canon?

Men i ärlighetens namn - svaren handlar inte bara om sådant som Canon kan erbjuda. Av de tillfrågade européerna totalt svarade 85 procent att de skulle bli mer produktiva om de fick mer beröm och uppskattning på jobbet. 80 procent ansåg att mer betalt och bonus skulle sätta fart på dem.

Av de tillfrågade svenskarna vill också 85 procent gärna få mer uppskattning för att bli produktiva. Medan 70 procent tycker att en ekonomisk bonus gör dem bättre på jobbet.

Är det inte intressant att svenskarna nöjer sig med beröm i högre grad än Europa totalt? Men är det sant? Jag tvivlar.

Å andra sidan. Inget säger att de tillfrågade vet sanningen om sig själva. De kanske TROR att beröm skulle göra dem effektivare, medan i verkligheten, den stadiga kontorsverkligheten, en rejäl fredagsbonus skulle sätta stora effektivitetssnurren på dem alla.

Fast det vill de inte erkänna. Eller så vet de inte om det. Eller så har svenskar redan tillräckligt med pengar. Eller vet inte vad bonus betyder. Eller tycker att det är fult. Eller så är det mammornas fel att de suktar efter beröm men avstår från pengar. Eller något annat. Kan nån så kan nog Canon göra en undersökning för att visa, tja, nå't ...