tisdag 27 januari 2009

Asa-Tor existerar, och det gör tomten också

Om några dagar framlägger Fredrik Gregorius, religionsvetare vid Lunds universitet, en avhandling om moderna människor som tror på asagudarna. Så här säger Gregorius i pressmeddelandet:
- De är som alla andra i 90 procent av sitt liv, tror jag, fast de har detta speciella andliga intresse. Många är väldigt insatta i den senaste forskningen om fornnordisk kultur och religion, säger han och betonar att asatron inte alls utgör någon sekt.
Men lite konstiga är de väl? I alla fall om man ska ta rubriken på pressmeddelandet på allvar: "Tro på asagudarna". Jag har inte läst avhandlingen och vet inte om Gregorius diskuterar begreppet tro eller om han låter de asatroende göra det. Kanske anser de asatroende att man inte behöver något element av rimlighet om man tror, att man kan bestämma sig för att tro på vad som helst och att det betyder ... ja, vad? Kanske "att tro" bara är ett begrepp i motsats till "att veta"? Eller kanske "att tro" betyder att det man tror på också blir verkligt? Eller att det man tror på därmed i någon mening existerar?

Det skulle exempelvis kunna betyda, att om du tror på något, så finns det du tror på just för dig. Tror jag alltså på en gud, så finns han därmed. Tror jag på asagudarna, så finns de. Tor kör runt i vagnen och då mullrar åskan. Tror jag.

Man får vara glad att det inte står "Kunskap om asagudarnas existens".Hur det är med asarna i Varberg låter jag vara osagt. De kanske håller till innanför fästningens murar. Jag har lagt till min blogg i Varbergbloggkartan.se!