tisdag 20 januari 2015

Konsekvens och konsekvens

Som journalist kan man inta ståndpunkten att vara konsekvensneutral: Jag publicerar oavsett konsekvenserna, eftersom i längden vinner alla - demokratin, kanske - på öppenhet och information till alla som vill ta del av den.

Låter rätt, till och med enkelt, men är svårt. Ta till exempel historien om Z. Hon vill inte att jag publicerar hennes berättelse, eftersom hon just nu förhandlar med ett företag om att få jobb för sina anställda. Då vill hon inte framstå som den jobbiga som springer till pressen, när något inte är som hon vill ha det. Och hon vill ha jobb till sitt företag och sina anställda.

Det är lätt att förstå. Men samtidigt är hennes berättelse ett bra exempel på myndighetsstelhet och  dessutom på hur en relativt sluten grupp styr villkoren så att de gynnar den egna gruppen. Mitt reportage skulle bli en granskning av makten - ett annat journalistiskt uppdrag.

Tja, inte vet jag. Som vanligt. Det löser sig säkert - om några veckor har hon fått jobbet (eller inte) och då kan jag skriva fritt. Min maktgranskning kommer inte att akut förändra världen, så att jag omgående borde leverera den för tryckning och inte ett ögonblick vänta. Eller? Hur ska jag just nu kunna överblicka konsekvenserna av att inte skriva reportaget just nu?